Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A ginzeng fajtái és hatásai kutatásokkal alátámasztva
  2023-12-11 23:00:35, hétfő
 
  Milyen növény a ginzeng?

A ginzeng egy távol-keleten őshonos gyógynövény, ami az Araliaceaek családjába tartozik. Évszázadok óta használják a kínai népgyógyászatban komplex, egészségvédő hatása miatt. A kínaiak embernövénynek is hívják, érdekesség, hogy csak árnyékban fejlődik a tűző napon elpusztul. Korral előrehaladva egyre jobban nő a hatóanyagtartalma, ennek is köszönhető, hogy évről-évre egyra nagyobb népszerűségnek örvend a ginseng kapszula is.

Mire használják a ginzenget a népgyógyászatban?
A ginzengek hatásért felelős vegyületek a ginzenozidok, mely egy sokrétű anyag, elsődleges hatása, hogy a stressz káros vonatkozásait mérsékli. A mellékvese kéreg által termelt kortizol szintjét képes mérsékelni, ami ginzeng szedés hatására kevésbé emelkedik meg.

A ginzenozidok mellett hasznos összetevők a ginzengfélékban a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik, és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak.

A ginzeng tartalmaz még továbbá szaponinokat, olajokat, fitoszterolt, aminosavakat, vitaminokat és peptideket is.

A gyógynövény-szakértők egyöntetűen elismerik a ginzeng általános vitalizáló hatását. A ginzeng olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik a vírusok és baktériumok elpusztítására hivatott speciális immunsejtek képződését.

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, azaz a szedés hossza maximalizálva van, a ginzeng esetében ez 3 hónap. Az adaptogén növények általános jellemzője, hogy képes a stresszhatásokat minimalizálni és egyensúlyt teremteni a szervek működésében, a túlműködést visszafogja, az alulműködést ösztönzi.

Milyen fajtái vannak a ginzengnek?

A szűken vett Araliaceaek családjába tartozó ginzeng típusok:
Koreai ginseng (vörös ginseng, ázsiai ginseng, Panax ginzeng): a legismertebb és a legszélesebb előnyökkel rendelkező fajta.
panax ginzeng

Amerikai ginzeng (kanadai ginseng, Panax quinquefolius): már az őslakos indián törzsek is használták potencia fokozására, élőhelye főként Észak-Amerika és Kanada. Majdnem 30 féle ginszenozid vegyületet tartalmaz.

Kínai ginzeng (Panax notoginseng) A többi hasonló hatású távol-keleti ginzenggel hatásában és jellemzőiben nagyon hasonló típus, közel ugyanazt tudja, mint a nepáli, vietnámi vagy a japán ginzeng.

Nepáli ginseng (himalájai ginzeng, Panax pseudoginseng)

Vietnámi ginseng (Panax vietnamensis)

Japán ginzeng (Panax japonicus)

Nem szűken vett ginzengek, nem az Araliaceaek családjából, de ugyanúgy ginzeng a megnevezésük, adaptogének és a hatásuk is hasonló:

Szibériai ginzeng (tajgagyökér, Eleutherococcus senticosus). Oroszország dél-keleti erdeiben, őshonos, ginzeng fajta ami akár 4,5m magasra is megnő. Gyökerét alkalmazzák gyógyító célokra. A panax ginsenghez hasonlóan a szibériai ginzenget is évszázadok óta használják az orosz és kínai népgyógyászatban.
sziberiai ginzeng

Indiai ginseng (ashwagandha, álombogyó, Withania somnifera) Az indiai ginzeng, azaz az Ashwagandha is egy adaptogén amely az egyik legerősebb stresszoldó ginzeng típus, az Indiai Pszichológia Gyógyítási Folyóiratban (2012) megjelent kutatás szerint az ashwagandha csökkenti a kortizol szintet a szervezetben ezáltal csökkenti a stressz érzetet.

Perui ginzeng (maca, Lepidium meyenii) A maca egy felkapott szuperélelmiszer, ami nagyban képes a használóját energizálni. Segít, hogy éberebbé, energikusabbá váljanak. Ráadásul a maca úgy segíthet növelni az energiaszintet, hogy nincs "idegesség" érzet, szívdobogás vagy éppen kézremegés, amiről sok kávé fogyasztó be szokott számolni.

Brazil Ginseng (suma root, Pfaffia paniculata)

Alaszkai ginseng (Oplopanax horridus)

Déli ginzeng (Jiaogulan, Gynostemma pentaphyllum)

Megkülönböztetünk emellett vörös ginzenget és fehér ginzenget is de ezek nem a fajtákra vonatkoznak, hanem a növény korára, vagyis a fehér ginzeng a 4 és 6 év közötti ginzeng (4 év alatt friss ginzeng), míg a vörös ginzeng a 6 évnél idősebb gyógynövényt jelenti. Ahogy korábban írtuk már, a vörös ginzengben jóval több a hatóanyag, mint a fehérben, ezért étrend-kiegészítő gyártás során inkább a vörös ginzenget szokták preferálni a minőségi gyártók.

A ginzeng szinergistái

A ginzeng idegrendszerre és az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatását a B-vitaminokkal lehet megtámogatni, ezért is került a Ginseng Complexbe és az Immun Forteba is egyaránt B-vitamin és ginzeng is.

Ginzenggel kapcsolatos kutatások

Gyulladáscsökkentő hatással kapcsolatos kutatások:

Több tanulmány is kimutatta, hogy a panax ginseng kivonatok és a ginsenosid vegyületek gátolhatják a gyulladást és növelik az antioxidáns kapacitást a sejtekben.

Egy embereken végzett kutatásban 18 fiatal férfi atléta naponta háromszor, 2 gramm koreai ginzeng kivonatot vett be. Az alanyok bizonyos gyulladásos markereinek szintjét tesztelték a testmozgások után. Ezek a szintek szignifikánsan alacsonyabbak voltak a ginzeng csoportban, mint a placebo csoportban, és a vizsgálat után akár 72 órán keresztül is fennálltak.
Immunrendszer erősítő hatását igazoló kutatások:

Egy tanulmány azt a következtetést vonta le, hogy azoknak az emberek, akik a ginzenget szedik, akár 35%-kal nagyobb esélyük van arra, hogy műtétet követő öt évben betegségmentesen éljenek, és akár 38%-kal magasabb a túlélési arányuk,azokhoz képest, akik nem szedik.
Vitalitást és szexualitást segítő hatására irányuló kutatások:

A koreai ginzeng szedése relaxáltabb lelkiállapotot eredményez, fokozza az általános jólétet, megkönnyíti a pihentető alvást, a jobb szexuális életet és fokozozza az elégedettségérzést. A ginzengfajták felhasználhatóak mind a depresszió, mind a szorongás kezelésére.
Forrás : Link

Nagyon jó szakmai anyag még : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: népgyógyászatban, felhasználhatóak, szuperélelmiszer, betegségmentesen, stresszhatásokat, vércukorszintet, eleutherococcus, ginzengfélékban, immunrendszerre, poliszacharidok, elpusztítására, népszerűségnek, lelkiállapotot, embernövénynek, idegrendszerre, szignifikánsan, energiaszintet, következtetést, minimalizálni, quinquefolius, immunrendszer, maximalizálva, vonatkozásait, alacsonyabbak, hatóanyagokat, pseudoginseng, ginzengfajták, energikusabbá, gyógynövényt, jellemzőiben, ginzenozidok, immunerősítő, vietnamensis, szervezetben, pentaphyllum, megnevezésük, távol-keleten őshonos, kínai népgyógyászatban, kínaiak embernövénynek, tűző napon, ginseng kapszula, ginzengek hatásért, sokrétű anyag, stressz káros, mellékvese kéreg, ginzenozidok mellett, vércukorszintet csökkentik, ginzeng tartalmaz, ginzeng általános, ginzeng olyan, adaptogén gyógynövény, szedés hossza, Indiai Pszichológia Gyógyítási Folyóiratban, Brazil Ginseng, Ginseng Complexbe, Immun Forteba,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szent György napi hiedelmek, s...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  képre írva  Aki szeret, annak senki sem id...  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Tehetségtelen gyerek nincs.  Szép estét kedves látogatóimna...  Rögtön puha Mézes Krémes  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  A boldogság ült a világvégén  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Vannak arcok  Emberként automatikusan értéke...  Egyszerűen  Jó éjszakát  Viharban csak az a fa marad ál...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Búzaszentelés  Ahogy emelkedik a rezgés...  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A Föld napja  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Ha így haladunk...  Az embernek a társa: hiányzik.  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  A Gömb  Pillangó  Alvó cica  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  A föld szépségéért  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Föld napja április 22  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Sokkal bölcsebb a természet,  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Minden gyerek jó.  Egyszerűen  Szép estét  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Nehezen engedem  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  A hét szűk esztendő  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede... 
Bejegyzés Címkék
távol-keleten őshonos, kínai népgyógyászatban, kínaiak embernövénynek, tűző napon, ginseng kapszula, ginzengek hatásért, sokrétű anyag, stressz káros, mellékvese kéreg, ginzenozidok mellett, vércukorszintet csökkentik, ginzeng tartalmaz, ginzeng általános, ginzeng olyan, adaptogén gyógynövény, szedés hossza, ginzeng esetében, adaptogén növények, stresszhatásokat minimalizálni, szervek működésében, túlműködést visszafogja, alulműködést ösztönzi, szűken vett, legszélesebb előnyökkel, őslakos indián, többi hasonló, japán ginzeng, panax ginsenghez, szibériai ginzenget, indiai ginzeng, adaptogén amely, egyik legerősebb, ashwagandha csökkenti, kortizol szintet, szervezetben ezáltal, stressz érzetet, felkapott szuperélelmiszer, használóját energizálni, fajtákra vonatkoznak, növény korára, fehér ginzeng, vörös ginzeng, vörös ginzengben, vörös ginzenget, minőségi gyártók, ginzeng szinergistái, ginzeng idegrendszerre, immunrendszerre gyakorolt, panax ginseng, ginsenosid vegyületek, antioxidáns kapacitást, embereken végzett, alanyok bizonyos, testmozgások után, szintek szignifikánsan, ginzeng csoportban, placebo csoportban, vizsgálat után, következtetést vonta, ginzenget szedik, túlélési arányuk, koreai ginzeng, általános jólétet, pihentető alvást, jobb szexuális, ginzengfajták felhasználhatóak, szorongás kezelésére, népgyógyászatban, felhasználhatóak, szuperélelmiszer, betegségmentesen, stresszhatásokat, vércukorszintet, eleutherococcus, ginzengfélékban, immunrendszerre, poliszacharidok, elpusztítására, népszerűségnek, lelkiállapotot, embernövénynek, idegrendszerre, szignifikánsan, energiaszintet, következtetést, minimalizálni, quinquefolius, immunrendszer, maximalizálva, vonatkozásait, alacsonyabbak, hatóanyagokat, pseudoginseng, ginzengfajták, energikusabbá, gyógynövényt, jellemzőiben, ginzenozidok, immunerősítő, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5403
  • e Hét: 30294
  • e Hónap: 61780
  • e Év: 266481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.